Dé specialist in arbeidszaken in de Haarlemmermeer en omstreken

Bel voor een afspraak: 06-52421272

Bestuurders getoetst op hun geschiktheid

De eerste stap is gezet. De verantwoordelijke bestuurders voor het faillissement van energiebedrijf Econcern zijn getoetst. In de optiek van de twee betrokken curatoren hebben zij gefaald. Na het falen de strafmaat: aansprakelijkstelling en tuchtrecht. Gaat het ook gebeuren? Groen Econcern Econcern was een snel groeiend duurzaam energiebedrijf dat in Lees meer »

Integer bestuurder benoemd

KPMG mag in zijn handen klappen met het benoemen van Jan Hommen als nieuwe topman. Hij moet als niet-accountant het beschadigde imago herstellen. Door zijn voorbeeldgedrag krijgt integriteit weer handen en voeten. De oorsprong De discussie over integriteit is begonnen begin jaren 90 met minister Ien Dales van Binnenlandse Zaken. Lees meer »

De fabel van de bijen

“Het heeft weinig met individuen te maken. Het is een mechanisme dat je altijd ziet in tijden dat het economisch goed gaat. En als het slechter gaat, wordt het toezicht strenger. Niet de mens maar de structuren, het systeem is van belang. De mens moet zich wapenen tegen de tijdgeest”. Lees meer »

Rechtvaardige vertrekpremie?

Het is niet ongebruikelijk dat bestuurders bij hun aanstelling op voorhand een vertrekpremie overeenkomen. Voor het geval dat. Niets is kennelijk zo onplezierig als onvrijwillig zonder werk zitten. Media Regelmatig lezen we over leden van een Raad van Bestuur die door hun gedrag moeten vertrekken en alsnog worden beloond met Lees meer »

Geldboete, corrigerend effect nihil

Een schikking van 7 miljoen euro tussen het Openbaar Ministerie (OM) en een groot accountantskantoor bracht een oplossing. Een geldelijke boete in plaats van een gerechtelijke procedure. Maar is daarmee ook het morele handelen van de accountant gediend? En voorkomt een schikking ook een herhaling van een dergelijk handelen? Aanleiding Lees meer »

Accountants en ethiek 3

Wat ging eraan vooraf In mijn blog accountants en ethiek 1 ben ik ingegaan op het gedrag van de accountant, betrokken bij het inmiddels failliete energiebedrijf Econcern. Twee beginselen uit de gedragscode van accountants, integriteit en objectiviteit relateerde ik aan de deugdethiek van Aristoteles. Deugdzaam handelen verschilt fundamenteel met het Lees meer »

Accountants en ethiek 1

Een van de grote accountants heeft gefaald bij het inmiddels failliete duurzame energiebedrijf Econcern. De curatoren hebben een tuchtklacht ingediend omdat de accountant in hun ogen ten onrechte een goedkeurende accountantsverklaring heeft afgegeven bij de jaarrekeningen van 2006/2007. Herstel van het vertrouwen Bij een tuchtklacht komt het gedrag van de Lees meer »

Doeners worden toppers

Wil je kampioen worden dan geldt het recht van de sterkste en slimste. Welbewust je kop boven het maaiveld uitsteken. Gedreven door moed, verbeelding en kansen pakken breek je door. Als de omstandigheden mee zitten (toeval) worden ontwikkelingen in gang gezet waar meerdere mensen van kunnen profiteren. Dat heeft niets Lees meer »

Charles Darwin: het systeem dat zich het beste aanpast?

Iedereen wordt van tijd tot tijd geconfronteerd met onverwachte gebeurtenissen. De een spreekt dan over een crisis; de ander over een ramp. Nu zou je onverwachte gebeurtenissen voor het gemak in twee categorieën kunnen verdelen. Zo zijn er op zichzelf staande gebeurtenissen. Daarbij kun je denken aan natuurrampen, de ramp Lees meer »

12